lördag 28 april 2012

Mörk choklad varje dag


Mörk choklad varje dag
Kakaobönan är en av världens nyttigaste frukt. Känd för sin höga halt av antioxidanter, mineraler och antalet nyttiga ämnen. Komplexiteten i frukten bidrar till en gynnsam ämnesomsättning. Och detta till den milda grad att forskare har funnit samband med normalvikt och regelbundet chokladätande!

En ny studie från University of California, San Diego, visar att ämnesomsättningen i kroppen gynnas av regelbundet chokladätande.

1 000 personer i åldrarna 20 - 85 år undersöktes. De som åt choklad regelbundet hade lägre Body Mass Index (BMI), än de som åt sällan eller aldrig.

Rönen höll mot kontroll av kosthållning i övrigt och grad av motion.
En hypotes till det lite oväntade resultatet kring vikten, är att det är katechinet i kakaon som bidrar till och har visat sig skapa viktminskning.

När det gäller hjärt-kärlhälsa, så handlar det enligt ett flertal studier om epikatechin! Som sagt choklad innehåller många olika näringsämnen som vart och ett kan bidra till hälsa på olika sätt. 

Det handlar naturligtvis om mörk choklad. Mjölkchoklad innehåller för mycket socker i relation till den eftersökta mängden kakao. Men för att vara säker på hälsoaspekten rekommenderas kallpressad, mörk choklad. Då är det mesta av näringen kvar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar