fredag 9 mars 2012

Naturligt val för hela familjen.

Fredag, helg och du kommer kanske att ”unna” dig lite av dom där extra dyra skönhets produkterna innan du beger dig ut till fest, vänner eller din käraste.

Men visste du att de flesta hudvårds produkter idag och då även inkluderat en del dyra schampon som säljs på frisör salonger, innehåller samma kemikalier som används vid rengöring av bilar, båtar och för att avfetta bilmotorer? 
På samma sätt som det löser upp fetter på bilmotorer, löser natriumlaurilsulfat också oljor på huden, vilket kan orsaka uttorkande effekt. Det är också väl dokumenterat att det denaturerar hud proteiner, som orsakar inte bara irritation, men också tillåter miljögifter lättare tillgång till de lägre, känsligare lagren i huden.

Huvudingredienserna i de flesta så kallade naturlig schampo är vatten (80%), 
tensider/tvättaktiva ämnen (10-15%), förtjockningsmedel (mindre än 5%), doftämnen och konserveringsmedel. Vi förväntar oss alla att ett schampo skall skumma men det är faktiskt inte nödvändigt med en massa skum för att tvätta rent håret. Merparten av de flesta märkena på marknaden är baserade på billiga tvättaktiva ämnen som t.ex. natrium lauryl sulfat (eng. sodium lauryl sulfate, SLS). Hårda syntetiska tvättmedel tar bort det naturliga hårfettet tillsammans med smuts och varje gång du tvättar håret tar din hud upp några av dessa kemikalier.


Tips är att alltid välja ett milt, naturligt och ekologiskt schampo som innehåller naturliga fuktighetsbevarande medel som glycerin eller honung. Dessa drar till sig fuktighet som kan bindas till håret och tillsammans med talg hjälper de till att upprätthålla hårets fuktighet. Var uppmärksam på de tvättaktiva ämnena (tensider) i ditt schampo. Välj naturliga tensider som utvinns från majs, kokos, palm- eller olivolja som t.ex. decyl, lauryl eller kokosglukosid, coco betaine eller extrakter från yucca- eller quillajabark.

Vill du ha ett naturligt schampo till dig och dina barn? Då ska du undvika följande skadliga ingredienser. Natrium lauryl sulfat (SLS), natrium lauryl etersulfat (SLES), alkohol (etyl alkohol, etanol), parabener, lanolin, ftalater, petrokemikalier, GMO’er, PABA, PEG’er, DEA, TEA, propylenglykol eller syntetisk parfym

Green People och Foreverliving är två företag som erbjuder naturliga och milda produkter till hela familjen, anpassade för personer med allergier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar