tisdag 14 februari 2012

Ägg- laktos- och glutenfri JORDGUBBSTÅRTA


Ägg- laktos- och glutenfri sockerkaka (tårtbotten) 

4 dl glutenfritt bas mjöl
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 msk fibrex
2,5 dl mjölk laktosfri
50 gram smör laktosfri
1/2 dl pressad apelsin och citron

Smörj och bröda en avlång eller vanlig sockerkaksform. Tänk på att en ägg-och glutenfri sockerkaka håller former bättre med en sockerkaksform med hål i. Blanda alla torra ingredienser i en skål, smält smöret tillsammans med mjölken och fibrex och blanda sedan ner med apelsin/citron juicen med de torra ingredienserna. Rör tills smeten är slät. Häll smeten i formen och grädda i 190 grader i ca 40 minuter.

Sockerkakan går utmärkt att använda som tårtbotten. Denna kakan blir inte så hög men räcker att dela en gång åtminstone. Tänk även på att glutenfria kakor behöver längre tid på sig att bli goda och saftiga, massor med fyllning är därför att rekommendera.

Jag gjorde kakan dagen innan, när den svalnade delade jag den och fyllde med Verums hälsoyoghurt jordgubb. Sedan fick den safta till sig i kylen över natten innan jag garnerade den med vispad laktosfri grädde och jordgubbar.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar